-
- Kosiarki do trawy
- Traktory ogrodowe
- Aeratory i wertykulatory
- Wykaszarki
- Kosy
- Glebogryzarki
- Programy akumulatorowe
- Sekatory do żywopłotu
- Piły
- Łuparki do drewna
- Rozdrabniacze do gałęzi
- Dmuchawy
- Wózki
- Rozsiewacze
- Pompy i hydrofory
- Myjki ciśnieniowe
- Zamiatarki
- Odśnieżarki
- Łopaty do śniegu, skrobaki
- Opryskiwacze
- Szklarnie ogrodowe, inspekty
- Kompostowniki
- Narzędzia
- Akcesoria
-
- Narzędzia
- Elektronarzędzia
- Narzędzia akumulatorowe
- Spawarki
- Zamiatarki
- Betoniarki
- Piły do betonu
- Odkurzacze
- Kompresory
- Wiertnice
- Agregaty prądotwórcze
- Stoły robocze
- Zagęszczarki i transportery
- Narzędzia pomiarowe
- Wentylatory i klimatyzacje
- Prostowniki
- Akcesoria
- Nagrzewnice i grzejniki
- Wciągarki i bloczki
- Strona główna
- Lato
- Wskazówki i zalecenia związane z letnim grillowaniem.
Wskazówki i zalecenia związane z letnim grillowaniem.
19. 07. 2021

Grillowanie dobrego kawałka mięsa, kusząco delikatnej ryby lub różnych wegetariańskich pyszności to rozkosz dla wszystkich zmysłów! Co więcej – to tak, jakby prehistoryczne instynkty odżyły w każdym zawodowym czy amatorskim „mistrzu grilla” i we wszystkich innych uczestnikach grillowej uczty, kiedy nasi pradawni przodkowie z radością odkryli, że mięso przyrządzone na bezpośrednim ogniu smakuje wspaniale, bosko pachnie, a także jest dużo bardziej strawne.
Podstawą udanego grillowania jest nie tylko wysokiej jakości grill, ale także opanowanie podstaw sztuki kulinarnej „magii grilla”. Poniższe wskazówki i rekomendacje niewegetariańskie przeznaczone są dla każdego, komu choć trochę zależy na jakości przygotowywanych smakołyków. Dla każdego komu nie wystarcza grillowanie takiego mięsa, które kupuje już marynowane w supermarkecie – świeżość takiego mięsa jest często niewyczuwalna ze względu na dużą warstwę tłuszczu i przypraw.
● Karkówka wieprzowa, żeberka, polędwica lub łopatka są idealne do grillowania. Praktycznie wszystko, od drobiu, od całego kurczaka po na przykład skrzydełka z indyka - to mało znane grillowe super przysmaki ze względu na miękkie, pachnące i bardzo smaczne mięso. Możemy również grillować praktycznie wszystkie ryby, dorada to fantastyczny przysmak. Ważne jest, aby każda ryba była naprawdę świeża - sprawdzisz to prosty sposób: im jaśniejsze i bardziej mętne oczy ryby, tym jest świeższa.
● Lepsze niż kupowanie gotowej marynaty (często pełnej soli) lub gotowych przypraw do grilla jest przygotowanie jej samemu. Głównymi składnikami dobrej marynaty są olej (najlepiej oliwkowy), sól i niektóre składniki kwasowe, takie jak sok z cytryny, ocet, wino lub musztarda. Mięso nie powinno „utopić się” w marynacie, wystarczy je lekko natrzeć.Do marynaty możesz dodać do ulubionych aromatycznych ziół lub innych składników, np. czosnku.
● Mięso przed umieszczeniem na gorącym grillu powinno mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie doznałoby "szoku cieplnego", a zawarte w nim białko skrzepłoby. Dlatego wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej.
● Jeśli chodzi o steki, zalecamy delikatne pocięcie ich na brzegach w trzech miejscach, aby pozostały proste, nieskręcone na grillu.
Może Cię zainteresować

Hecht na Dakarze!
20. 01. 2022
Jak i dlaczego grabić liście?
03. 11. 2021
Ceny energii rosną, wiemy jak oszczędzać…
22. 10. 2021
Dlaczego przekopanie klombów jest tak ważne?
21. 09. 2021
