Wskazówki i zalecenia związane z letnim grillowaniem.

19. 07. 2021

Wskazówki i zalecenia związane z letnim grillowaniem.

Grillowanie dobrego kawałka mięsa, kusząco delikatnej ryby lub różnych wegetariańskich pyszności to rozkosz dla wszystkich zmysłów! Co więcej – to tak, jakby prehistoryczne instynkty odżyły w każdym zawodowym czy amatorskim „mistrzu grilla” i we wszystkich innych uczestnikach grillowej uczty, kiedy nasi pradawni przodkowie z radością odkryli, że mięso przyrządzone na bezpośrednim ogniu smakuje wspaniale, bosko pachnie, a także jest dużo bardziej strawne.

Podstawą udanego grillowania jest nie tylko wysokiej jakości grill, ale także opanowanie podstaw sztuki kulinarnej „magii grilla”. Poniższe wskazówki i rekomendacje niewegetariańskie przeznaczone są dla każdego, komu choć trochę zależy na jakości przygotowywanych smakołyków. Dla każdego komu nie wystarcza grillowanie takiego mięsa, które kupuje już marynowane w supermarkecie – świeżość takiego mięsa jest często niewyczuwalna ze względu na dużą warstwę tłuszczu i przypraw.

● Karkówka wieprzowa, żeberka, polędwica lub łopatka są idealne do grillowania. Praktycznie wszystko, od drobiu, od całego kurczaka po na przykład skrzydełka z indyka - to mało znane grillowe super przysmaki ze względu na miękkie, pachnące i bardzo smaczne mięso. Możemy również grillować praktycznie wszystkie ryby, dorada to fantastyczny przysmak. Ważne jest, aby każda ryba była naprawdę świeża - sprawdzisz to prosty sposób: im jaśniejsze i bardziej mętne oczy ryby, tym jest świeższa.
● Lepsze niż kupowanie gotowej marynaty (często pełnej soli) lub gotowych przypraw do grilla jest przygotowanie jej samemu. Głównymi składnikami dobrej marynaty są olej (najlepiej oliwkowy), sól i niektóre składniki kwasowe, takie jak sok z cytryny, ocet, wino lub musztarda. Mięso nie powinno „utopić się” w marynacie, wystarczy je lekko natrzeć.Do marynaty możesz dodać do ulubionych aromatycznych ziół lub innych składników, np. czosnku.
● Mięso przed umieszczeniem na gorącym grillu powinno mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie doznałoby "szoku cieplnego", a zawarte w nim białko skrzepłoby. Dlatego wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej.
● Jeśli chodzi o steki, zalecamy delikatne pocięcie ich na brzegach w trzech miejscach, aby pozostały proste, nieskręcone na grillu.

Czy ten artykuł był dla ciebie interesujący?
Udostępnij.




Może Cię zainteresować