Jak przygotować kompost, aby uzyskać nawóz wysokiej jakości?

29. 06. 2021

Jak przygotować kompost, aby uzyskać nawóz wysokiej jakości?

Kompostowanie jest właściwie widzialnym cudem. Z różnych odpadów organicznych z ogrodu i kuchni, właściwie jakby „znikąd” pozyskujemy życiodajny materiał – próchnicę i luźną ziemię. Dzięki mikroorganizmom (bakterie, grzyby, drożdże, roztocza, robaki i wiele innych małych zwierząt), które dbają o stopniowy rozkład odpadów organicznych. Ale mikroorganizmy potrzebują naszej pomocy w swojej „cudownej pracy”. Potrzebują nas do ciągłego napowietrzania kompostowanej masy. Jak to zrobić? Najpierw trawę, liście, chwasty, resztki warzyw, zwiędłe kwiaty, skórki ziemniaczane i tym podobne „zielone pozostałości” nagromadzone w kompoście należy przeplatać suchszymi, grubszymi odpadami, takimi jak gałęzie, wióry, kora…  WAŻNE: potrzeba tego przetasowania (mieszania) jest ważna, jeśli używasz wysokiej jakości kompostownika z tworzywa sztucznego z ciągłym procesem kompostowania, do którego odpady wrzucasz z góry, a gotową próchnicę i luźną ziemię zabierasz z dna. Takie kompostowniki to np. HECHT 4600 o pojemności 600 litrów. Dobre napowietrzanie zapewnia również szereg otworów wentylacyjnych. Wskazane jest- aby wspomóc prawidłowy przebieg procesu gnicia- od czasu do czasu dolewać wody, aby nie wysuszyć kompostu.

Czy ten artykuł był dla ciebie interesujący?
Udostępnij.




Może Cię zainteresować