Kwitną mlecze - zrób miód!
09. 04. 2024
Każdej wiosny, gdy ogród zaczynają porastać mlecze, czas przygotować miód z mniszka lekarskiego. Mimo że nie ma on porównania z prawdziwym miodem pszczelim, nasze dzieci go uwielbiają.
Oprócz mniszka lekarskiego do zrobienia miodu będziesz potrzebować tylko 1 dużą cytrynę i 1-2 kg cukru. Większość przepisów podaje, że należy zebrać około 250 kwiatów, ale jeśli robisz to "na oko" wtedy należy dostosować objętość wody i ilość cukru do zebranej ilości, wiele też zależy od wielkości kwiatów.
Na mlecze najlepiej się zdecydować, gdy świeci słońce i kwiaty są w pełni rozwinięte. Idealnie jest zebrać je w wiklinowym koszyku, aby się nie uszkodziły. Najlepiej przetwarzać je natychmiast po zerwaniu, w przeciwnym razie kwiaty się zamkną.
W domu ostrożnie umyj kwiaty w zimnej wodzie. Włóż je do większego garnka i zalej zimną wodą, tak aby były zanurzone. Na 250 kwiatów powinno wystarczyć około litr wody. Dodać dobrze umytą cytrynę pokrojoną w krążki. Wszystko powoli zagotuj przez 15-20 minut, następnie odstaw wszystko do następnego dnia.
Przecedź napar przez cienką ściereczkę, zagotuj napar i dodaj cukier. Na niecały litr płynu należy dodać około 1 kg cukru. Ważne jest, aby stale mieszać miód, żeby cukier się nie przypalił. Dowiedziałam się, że jeśli miód nie chce zgęstnieć nawet po dłuższym gotowaniu, to dodaję więcej cukru. W takim przypadku należy jednak pozwolić mu się dobrze rozpuścić. Nie należy również zapominać, że miód po ostygnięciu gęstnieje. Podczas gotowania możesz sprawdzić gęstość końcową, kładąc łyżeczkę miodu na zimnym talerzu i pozwalając mu ostygnąć.
Niektórzy lubią gęstszy miód, ale można też pozostawić go bardziej płynnym i wykorzystać jako syrop, na przykład do aromatyzowania herbaty.
Gotowy miód wlewamy jeszcze gorący do szklanek, które przepłukaliśmy wrzącą wodą.
Czy ten artykuł był dla ciebie interesujący?
Udostępnij.