Pokaż kategorie

Przygotuj staw na zimę

26. 10. 2022

Przygotuj staw na zimę

Ta jesień jest nieprzewidywalna. Ochłodzenie przyszło praktycznie z dnia na dzień, nie zdążyliśmy nawet porządnie pożegnać się z latem. Możemy mieć tylko nadzieję, że zima nie zaskoczy nas w ten sam sposób. Ale lepiej bądźmy przygotowani, ponieważ niedoszacowanie terminu zimowania stawu ogrodowego może nas trochę kosztować.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, najwyższy czas usunąć tegoroczne złogi błota z dna. Codziennie zbieraj nawet liście, które opadają na powierzchnię. Jeśli zimą zaczną się rozkładać pod lodem, może to zaszkodzić zimującym rybom uwolnionymi gazami i toksynami.

Dobrym pomysłem może być przykrycie stawu na zimę drobną siatką, aby nie wpadały do ​​niego liście.

Tak długo, jak to możliwe, napełnij staw wodą do najwyższego możliwego poziomu. Jest to szczególnie ważne, aby nagłe przymrozki przy niskim poziomie wody nie uszkodziły korzeni przybrzeżnych płytkich roślin.

Usuń także martwe i suche kwiaty. Gdyby wpadły do ​​wody, spowodowałyby te same problemy, co gnijące liście. Przed pierwszymi silnymi mrozami zadbaj też o instalację filtrującą. Spuść wodę i dokładnie wyczyść, zwłaszcza filtry.

Co zrobić z rybami w stawie podczas zimy?

Stopniowo przenosimy ciepłolubne ryby do zbiornika przygotowanego w piwnicy lub innym pomieszczeniu. Przestajemy karmić pozostałe ryby w stawie, gdy temperatura wody spadnie poniżej 8°C. W tym czasie nie przyjmują już jedzenia, przenoszą się na dno, gdzie hibernują. Po prostu niepotrzebnie zmarnujesz pokarm, który może zgnić w wodzie.

Gdy woda zacznie zamarzać, ważne jest, aby przełamać lód. Wtedy tlen może dostać się do wody, a jednocześnie wydostaną się z niej gazy błotne, które są szkodliwe dla ryb. W słoneczne dni ułatwi ci pracę odpowiednia czarna folia, która jest ogrzewana promieniami słonecznymi i w ten sposób topi lód. W pozostałe dni lód należy łamać ostrożnie, aby nie rozerwać folii. Jednocześnie staraj się nie przeszkadzać niepotrzebnie hibernującym rybom.

Autor: PST

Czy ten artykuł był dla ciebie interesujący?
Udostępnij.




Może Cię zainteresować