Sezon grzewczy: Zwróć uwagę na czystość pieca!

31. 10. 2023

Sezon grzewczy: Zwróć uwagę na czystość pieca!

Ogrzewanie drewnem pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy, ale jeśli nie zadba się odpowiednio o piec, może stać się to dość kosztowne. Dlaczego utrzymanie pieca w czystości jest tak ważne?

Piece są używane do ogrzewania od wieków i w tym czasie przeszły pewien rozwój. Współczesne piece kominkowe projektuje się tak, aby spalanie było jak najbardziej efektywne, a na ogrzewanie zużyto jak najwięcej energii, a jednocześnie jak najmniej ciepła uciekało przez komin. Dlatego nowoczesne piece kominkowe są często projektowane w taki sposób, że spaliny nie są odprowadzane bezpośrednio do przewodu kominowego, ale najpierw przechodzą przez różne komory, gdzie przekazują część ciepła, które w przeciwnym razie wyleciałoby przez komin. Aby jednak spalanie było efektywne i aby uniknąć zagrożeń ubocznych, konieczne jest regularne czyszczenie pieca.

Jeśli na ściankach pieca opadnie warstwa popiołu i sadzy, warstwa ta będzie działać jak izolacja, uniemożliwiając przenoszenie ciepła. Oznacza to, że ciepło ucieka niepotrzebnie przez komin, a tym samym zmniejsza się wydajność pieca.

Nowoczesne piece kominkowe posiadają szklane drzwiczki przy palenisku. Jednak szkło w palenisku to nie tylko kwestia estetyki. Ciepło promieniowania przenika do pomieszczenia z ognia przez szybę, która ogrzewa otaczające go powierzchnie, podobnie jak promiennik podczerwieni. Ogrzewane powierzchnie wokół pieca znacząco pomagają ogrzać pomieszczenie. Jeśli szkło jest oszronione, ciepło promieniowania nie może tak skutecznie przenikać na zewnątrz.

Jednakże wymienione problemy stanowią jedynie niewielką niedogodność w porównaniu z możliwymi zagrożeniami, jakie może powodować niekonserwowany piec. Jeśli piec jest nadmiernie zatkany, może to mieć wpływ na jego ciąg. Źle odpowietrzone spaliny mogą wtedy wrócić do pomieszczenia, a to, że będzie czuć zapach pieca, to najmniejszy problem. W pomieszczeniu może gromadzić się tlenek węgla. Jak niebezpieczny jest tlenek węgla chyba nie trzeba podkreślać.

Jeśli piec jest naprawdę mocno zapchany, sadza i smoła mogą się zapalić. Spowoduje to gwałtowny wzrost ciśnienia i piec może dosłownie eksplodować.

Bardzo łatwo jest uniknąć tych zagrożeń!

Przede wszystkim ważne jest, aby ogrzewać wyłącznie wysokiej jakości, odpowiednio wysuszonym drewnem, które dobrze się pali i nie wydziela sadzy i smoły. Nie pal niczego, co nie nadaje się do pieca. Zapomnij o drewnie jeśli zostało ono w jakiś sposób zabezpieczone lakierem lub zaimpregnowane jakąś substancją chemiczną. Papier i tworzywa sztuczne należy umieszczać w pojemnikach na odpady sortowane.

Kilka razy w sezonie pozwól piecowi ostygnąć, dokładnie go wyczyść i sprawdź. Odkurzacz do popiołu pomoże Ci na przykład usunąć popiół nawet z najbardziej niedostępnych szczelin.

Nie należy oczywiście zapominać o regularnych przeglądach i czyszczeniu komina przez kominiarza, zgodnie z wymogami przepisów.

Jeśli będziesz dobrze dbał o swój piec, będzie Ci on dobrze służył przez dziesięciolecia.

Czy ten artykuł był dla ciebie interesujący?
Udostępnij.




Może Cię zainteresować