Zimowanie stawu ogrodowego: krok po kroku
08. 11. 2023
Oczko wodne to piękny i uspokajający element każdego ogrodu. Przez większą część roku nie tylko zapewnia miłe doznania estetyczne, ale poprawia mikroklimat w ogrodzie, a jednocześnie służy jako woda do picia dla wielu pożytecznych zwierząt. Musimy jednak dokładnie przygotować je na zimę.
Pierwszym krokiem jest usunięcie opadłych liści i innych zanieczyszczeń organicznych. Jeśli opadną na dno i zaczną się rozkładać, w stawie utworzą się gazy, które mogą zaszkodzić roślinom i rybom. Dlatego należy na bieżąco usuwać liście, przy mniejszych stawach można częściowo pomóc przykrywając je siatką na zimę.
Dbaj o rośliny!
Niektóre rośliny mogą wymagać przeniesienia do pojemników w piwnicy, gdzie nie zamarzną. Lilie wodne zakorzenione na wystarczającej głębokości, gdzie woda nie zamarza, mogą zimować nawet w stawie. Ważne jest jednak usunięcie starych liści z roślin, aby nie zgniły w wodzie.
Na zimę będziesz musiał także przenieść ciepłolubne ryby do zbiorników w izolowanych obszarach, ale wiele gatunków może zimować w stawie. Warunkiem jest jednak to, aby staw był na tyle głęboki, aby mogły zimować na dnie, gdzie woda jest cieplejsza, a także trzeba było zapewnić im stały dostęp do tlenu. Zimą konieczne będzie zatem ciągłe utrzymywanie otworu w lodzie lub wyposażenie stawu w specjalne napowietrzanie. W słoneczne dni pomocny będzie czarny pływak w stawie, który nagrzeje się w słońcu i roztopi otaczający go lód.
Gdy temperatura wody spadnie poniżej 8°C, zaprzestań karmienia ryb. Ryby przestały już jeść, a gnijąca pasza pogorszyłaby jakość wody.
Należy także zabezpieczyć na zimę całą technologię, taką jak pompy i filtracja, przy pierwszych mrozach. Woda zamarzłaby w nich, a lód mógłby je uszkodzić. Dokładnie je oczyść, wykonaj konserwację i przechowuj w miejscach, w których nie zamarzną.
Na koniec pozwól stawowi osiągnąć maksymalny poziom wody, aby lód nie uszkodził korzeni przybrzeżnych płytkich roślin, gdy zamarznie.
Czy ten artykuł był dla ciebie interesujący?
Udostępnij.